kamyshix Come with me ...

Temat: Dekorowanie tortów/ciast :)
Cytat:
Napisał granola moim zdaniem tak tylko zeby dobrze sie trzymala masa w srodku to dobrze zeby byla sztywa,
nie daje wsumie smietanfixow i zamiast tego daje poprostu galaretke lub zelatyne,
skoro twoja rodzinka:) lubi owocowe torty to podam ci dobry przepis na mase do sroda tylko jest to truskawkowa lub wisniowa, dobre sa mrozone truskawki no i tak:
2 galaretki truskawkowe, 400ml smietany 30% lub 36%
250g truskawek
galaretki rozpuscic w 1 szklance wody, smietane ubic tak zeby lekko slodka
truskawki jeszcze takie zamrozone ale nie na "kamien" zmiksowac lub pokroic drobno i dodac do galaretki jak ostygnie dodac to tego ubita smietane i ubic chwilke, wstawic do lodowki do stezenia - bardzo lubie ta mase

a z wisni to: wziac jakies 250 wydrylowanych wisni zasypac cukrem i gotowac je do miekkosc( musza byc slodkie wiec cukru wedle gustu) dolac 1/2 szkl wody i rozpuscic 2 galaretki wsiniowe 400ml smietany 30% badz 36% ubic
kiedy galaretka z wisniami bedzie zimna dodac smietane, wymieszac i do lodowki do stezenia
wsumie mozesz taka mase zrobic z kazdym owocem np.brzoskwiniami, jagodami
powodzenia
Dzięki za rady. Ja z reguły też nie daję śmietan fix'ów. Ale żelatyny też nie. Używam fantastycznej szkockiej śmietany, która bardzo dobrze się trzyma, ale mimo wszystko chyba zrobię masę owocową lub krem. Przepis z truskawkami bardzo mi się podoba. Może się skuszę ? :)
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=174370



Temat: Włosomaniaczki:) Część V - Nareszcie:D
Dot.: Włosomaniaczki:) Część V - Nareszcie:D
  Cytat:
Napisane przez 'Estelle' (Wiadomość 17330858) Ja miałam masło waniliowe Joanny, które uwielbiałam :ehem:
Ono było naprawdę jak masło, a raczej jak smakowita maślana masa do tortu :slina:. Fajnie łagodziło, po tym, jak się podczas nurkowania spiekłam :yyyy:, tylko TŻ strasznie nie lubił mnie nim smarować :brzydal: bo mu z bardzo naturalne masło przypominało :p:

Na te Farmońskie owocowe czaję się od długiego czasu, ale ja ogólnie mało używam kosmetyków do ciała :yyyy:, obecnie męczę się z mleczkiem kokoswoym Ziai, a w zapasie krem anansowy Joanny :slina:


No, jak Pazuryr da, to będę.
Ból polega na tym, że ostatnio coś mało daje :mad:


Tzn. Damian Aleksander z Idola?


Chce mi się tego pudru, ale z uwagi na nadmiar minerałów chyba nie miałabym kiedy go używać :(
Do czego go będziesz używać?
Właśnie do minerałów:ehem: Tzn na filtr, żeby oddzielić go od podkładu i jako baze, żeby pochłaniał sebum i może na minerały też, jako puder wykończeniowy, zobacze najpierw co lepiej się bedzie spisywać - czy ten puder czy podkład w formule matte na wykończenie.
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=358804


Temat: Dieta redukcyjna
Dieta redukcyjna jest przeznaczona dla ludzi otyłych i z nadwagą.

Celem tej diety jest zmniejszenie wagi ciała.

Produkty dozwolone w diecie:

1. Pieczywo jasne, czerstwe, sucharek, herbatnik
2. Drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna, łamana, ryż
3. 2 % mleko słodkie i zsiadłe, mleko w proszku odtłuszczone, ser biały chudy
4. Jaja gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze, jaja sadzone, omlety
5. Mięso chude: wołowina, cielęcina, wieprzowina - w bardzo ograniczonej ilości, kurczaki; ryby chude: dorsz, leszcz, płastuga, sola
6. Wędliny chude: szynka, polędwica, kiełbasa chuda szynkowa, parówki z ograniczonej ilości
7. Masło, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa wysokogatunkowa margaryna
8. Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree
9. Marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczek, zielony groszek, fasolka szparagowa, zielona sałata, cykoria, pomidory
10. Owoce dobrze dojrzałe bez pestek, jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany, maliny, porzeczki
11. Cukier w bardzo ograniczonych ilościach, miód, dżem
12. Łagodne przyprawy: sól, sok z cytryny, koper zielony, kminek, cukier, cynamon, wanilia
13. Zupy niskoenergetyczne czyste - barszcz, pomidorowa, zupy jarzynowe, owocowe mało słodkie
14. Potrawy mięsne: gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie
15. Kompoty, kisiele, musy, galaretki, wszystkie potrawy z małą ilością cukru
16. Herbata, kawa zbożowa z mlekiem, kawa naturalna bez cukru, napoje owocowe i warzywne

Produkty zabronione:

1. Pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże, grube kasze: pęczak, gryczane, grube makarony
2. Przetwory mleczne przekwaszone, sery żółte i topione, ser biały tłusty
3. Jaja gotowane na twardo i smażone
4. Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne
5. Śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny
6. Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy
7. Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby
8. Wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, orzechy
9. Groch, fasola, soczewica, bób
10. Ostre przyprawy ocet, pieprz, musztarda, papryka, pikle
11. Kapuśniak, zupa ogórkowa, grochówka, zupy zaprawione zasmażkami, zagęszczone mąką
12. Potrawy mięsne: smażone, duszone, pieczone tradycyjnie
13. Torty i ciastka z kremem, pączki, faworki, tłuste ciasta, desery i ciasta z cukrem
14. mocne kakao, płynna czekolada, wszystkie napoje słodzone, napoje alkoholowe
Źródło: kulturysta.com/viewtopic.php?t=187


Temat: : Chudniemy!!
Znalazłem na innym forum post o diecie redukcyjnej.

Ze względu na zakaz linkowania do konkurencyjnych forów, wklejam go w całości bez podania źródła.

Cytat: Dieta redukcyjna jest przeznaczona dla ludzi otyłych i z nadwagą.

Celem tej diety jest zmniejszenie wagi ciała.

Produkty dozwolone w diecie:

1. Pieczywo jasne, czerstwe, sucharek, herbatnik
2. Drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna, łamana, ryż
3. 2 % mleko słodkie i zsiadłe, mleko w proszku odtłuszczone, ser biały chudy
4. Jaja gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze, jaja sadzone, omlety
5. Mięso chude: wołowina, cielęcina, wieprzowina - w bardzo ograniczonej ilości, kurczaki; ryby chude: dorsz, leszcz, płastuga, sola
6. Wędliny chude: szynka, polędwica, kiełbasa chuda szynkowa, parówki z ograniczonej ilości
7. Masło, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa wysokogatunkowa margaryna
8. Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree
9. Marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczek, zielony groszek, fasolka szparagowa, zielona sałata, cykoria, pomidory
10. Owoce dobrze dojrzałe bez pestek, jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany, maliny, porzeczki
11. Cukier w bardzo ograniczonych ilościach, miód, dżem
12. Łagodne przyprawy: sól, sok z cytryny, koper zielony, kminek, cukier, cynamon, wanilia
13. Zupy niskoenergetyczne czyste - barszcz, pomidorowa, zupy jarzynowe, owocowe mało słodkie
14. Potrawy mięsne: gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie
15. Kompoty, kisiele, musy, galaretki, wszystkie potrawy z małą ilością cukru
16. Herbata, kawa zbożowa z mlekiem, kawa naturalna bez cukru, napoje owocowe i warzywne

Produkty zabronione:

1. Pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże, grube kasze: pęczak, gryczane, grube makarony
2. Przetwory mleczne przekwaszone, sery żółte i topione, ser biały tłusty
3. Jaja gotowane na twardo i smażone
4. Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne
5. Śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny
6. Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy
7. Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby
8. Wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, orzechy
9. Groch, fasola, soczewica, bób
10. Ostre przyprawy ocet, pieprz, musztarda, papryka, pikle
11. Kapuśniak, zupa ogórkowa, grochówka, zupy zaprawione zasmażkami, zagęszczone mąką
12. Potrawy mięsne: smażone, duszone, pieczone tradycyjnie
13. Torty i ciastka z kremem, pączki, faworki, tłuste ciasta, desery i ciasta z cukrem
14. mocne kakao, płynna czekolada, wszystkie napoje słodzone, napoje alkoholowe

Jestem laikiem, ale to co czytam kłóci się z tym, co wiem do tej pory.

Dlaczego zalecane jest pieczywo jasne, a żytnie zakazane??

Czemu zakazane są owoce niedojrzałe, śliwki, czereśnie, orzechy - krótko mówiąc, o niskim indeksie glikemicznym, a polecane: mocno dojrzałe i słodkie, jak banany??

Co złego jest w ogórkach, rzodkiewkach czy cebuli??

z góry dzięki za wyjaśnienia
Źródło: war.budo.net.pl/viewtopic.php?t=50429