kamyshix Come with me ...

Temat: Przepisy kulinarne z wlasnego doswiadczenia :)
Zaczne wiec pierwsza


KREM DO TORTU

Skladniki:
0,5l mleka , 5 zoltek , szklanka cukru pudru ,3 lyzki maki , kostka masla


Sposob przyrzadzenia:

Z pol litra mleka odlac pol szklanki. W osobnym naczyniu utrzec zoltka z cukrem pudrem i maka dodac to mleko ze szklanki i ugotowac budyn caly czas mieszajac pogotowac i odstawic pod przykryciem poczekac do ostygniecia dodac kostke masla i wymieszac mikserem mozna dodac do masy kakao , wiorki kokosowe wedle gustu .

Zycze smacznego
Źródło: forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=4160



Temat: Pomysłowe torty
Właśnie skończyłam dekorować tort, to na gorąco podaje przepis

Na początek - pieczemy biszkopt, z dowolnego przepisu, byle wyszedł

Potem kokosowy środek:
- 2 torebki wiórków kokosowych
- 4 białka
- niepełna szklanka cukru

Ubić pianę z białek, wsypać cukier, znowu ubić Do sztywnej piany wsypać wiórki i wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec 20 min. Gorące zdjąć z papieru.


Krem:
- puszka ananasów
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- margaryna lub masło

Ananasy odsączyć i drobniutko pokroić (ja traktuje je blenderem). W soku rozpuścić budyń i zagotować, cały czas energicznie mieszając. Ostudzić. Margarynę utrzeć z budyniem i dodać ananasy.


Warstwy: biszkopt - masa - kokosowy środek - masa - biszkopt

SMACZNEGO


P.S. A to mój tort zaraz po zrobieniu



Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=461


Temat: Ciasta, ciastka i inne słodkości :)
Placek makowy z kremem budyniowym

Składniki ciasta
25 dag maku
8 jajek
1 1/2 szkl cukru pudru
1/3 szkl bułki tartej
po łyżce: miodu, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej
op. cukru waniliowego
tłuszcz i bułka tarta do formy

Na krem
op. budyniu waniliowego
500 ml mleka
20 dag masła

Mak sparzyć, zemleć w maszynce o gęstym sitku. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem. Mieszając dodawać mak, bułkę tartą, miód, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i migdały.
Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą makową. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Piec 40 min w temp. 180 st.
Wystudzić, przekroić na 2 części.

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem na gładki krem. Przełożyć ciasto, schłodzić.

Tu w formie tortu z podwójnej porcji:




Źródło: floraforum.net/viewtopic.php?t=3943


Temat: Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia
W piatek robilam tort szybki i smaczny.
Pieklam pierwszy raz w zyciu biszkopt bez proszku do pieczenia i wyszedl rewelacja! Biszkopt po wyjeciu z pieca nalezy rzucic na podloge razem z blacha po to aby nie opadl. Jesli ktos jest chetny to moge podac przepis.

Biszkopt ciemny przecielam na 3 czesci, pierwsza posmarowalam cienko kremem, na to dzem z czarnej porzeczki, druga czesc posmarowalam grubo kremem, na to wisnie z cukru dobrze odsaczone, trzecia czesc cienko posmarowalam kremem i boki tez, na wierzch wylalam czekolade z wymieszanymi wisniami z cukru.

Krem:
-1,5 kostki masla utrzec z
-4 lyzkami cukru pudru, do tego dodac
-3 zoltka
-2 -3 lyzki spirytusu
-4 lyzeczki kawy rozpuszczalnej rozpuscic w minimalnej ilosci wrzatku i ostudzic przed wlaniem do masy.
Wszystko dobrze zmiksowac i mamy krem.

Czekolada do polania tortu:
-1,5 tabliczki czekolady (u mnie byla jedna mleczna, a pol gorzkiej) stopic z dodatkiem lyzki masla i kilku lyzek smietanki 12%, do stopionej czekolady dodac odsaczone wisnie i dobrze wymieszac aby wisnie oblepily sie cale czekolada. Po przestudzeniu wylac na tort.

Biszkopt nasaczalam (wszystkie 3 czesci): 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki soku z wisni, 1 lyzka spirytusu.

Tort jadly tez dzieci, bo nie czuc ani kawy ani spirytusu, robilam pierwszy raz i na stale wchodzi do moich wypiekow. Fotke wstawie wieczorem.
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=93041


Temat: Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia

tort orzechowy
ciemny biszkopt, nasączony ponczem, przełożony kremem
poncz: mocny napar z herbaty, cukier, sok z cytryny, spirytus
krem: masło, żółtka, cukier, zmielone orzechy włoskie, spirytus, aromat arakowy

degustacja jutro :)

http://images47.fotosik.pl/277/d29bbe03ad033519m.jpg
Poprosze jutro fotke w przekroju :D :wink: , wyglada pieknie!
Źródło: betaforum.muratordom.pl/showthread.php?t=93041


Temat: Torty urodzinowe
Moja mama robi fajne torty, takie lekkie i dobrze nasączone - pycha :D
Ja ostatnio też dwa razy zrobiłam, tylko biszkopt musi mi ktoś wcześniej upiec bo ja zawsze coś zepsuję :-?
Moja teściowa ma fajny sposób na biszkopt - wszystkie składniki w równych proporcjach, potem delikatnie miesza (a nie mikserem jak moja mama) i wychodzą zawsze wysokie i piękne.

Więc jak już dostanę taki piękny biszkopt :D to rozkrajam go na trzy części.

Przygotowuję poncz do nasączenia - woda (taka letnia najlepiej) z wyciśniętym sokiem z cytryny, cukrem, odrobiną alkoholu(rumu, wódki, spirytusu) i KONIeCZNIE kilkoma kroplami OLEJKU RUMOWEGO (inny nie wchodzi w grę).Proporcje to tak do smaku - musi być kwaskowo-słodki.

Potem nasączam dokładnie pierwszą warstwę i smaruję ją powidłami śliwkowymi (można też wkropić do nich trochę soku z cytryny i dobrze wymieszać, żeby się lepiej rozprowadzały)

Przykrywam to drugą warstwą, którą również dokładnie nasączam ponczem

Przygotowuję krem - i tu uwaga - zawsze robimy te torty z kremami firmy CYKORIA - bez dodatku masła, czyli na samym mleku. Nie wiem jak się sprawdza z innymi kremami. Rozsmarowuję krem na drugiej warstwie.

Przykrywam wszystko ostatnią warstwą, którą także nasączam i przygotowuję drugi krem (inny smak). Smaruję wierzch tortu i boki kremem.

A teraz najprzyjemniejsza część czyli dekoracja :D My dekoryjemy owocami - banany, brzoskinie z puszki, kiwi, można brzegi posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, orzechami albo gotową posypką.

Ten tort jest naprawdę łatwy do zrobienia i przepyszny :D
Źródło: betaforum.muratordom.pl/showthread.php?t=81405


Temat: Wrześniówki 2006 zapraszam
Aga naprawdę Oliwka duża. Wygląda na 2 latka ;) Zdrówka dla niej.

Sylviatko jak nowa praca? Trzymam bardzo mocno kciuki za pracę na recepcji. Będzie ok :)

Madzia owszem, zaglądałam na N. Brak mi słów. Dawno tam już nie pisałam. Teraz się odezwałam do Ewci w sprawie wakacji. Wiola pytała o Martynkę, więc odpisałam. Ale chyba znów sobie przerwę zrobię :( To co tam się dzieje i jak się na wszystko oko przymyka... no nie moje to klimaty.

Kajda fajnie, że mąż wreszcie w domu. Napisz coś o tych Chinach (nie sądziłam, że tam taki syf). Mam nadzieję, że jakieś fajne wspomnienia też pozostaną. Tobie życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Obawiam się, że u naszych maluszków zaczął się już tzw. "bunt dwulatka". Boję się co będzie jak faktycznie będą mieć po 2 lata. Z jedzeniem raczej nie pomogę, bo u nas to ostatnio temat, który co dzień wyprowadza mnie z równowagi :(

Jutro mam wizytę teściowej :( Już się cieszę na samą myśl o tym spotkaniu ;) Ciekawe co nowego wymyśliła. Zrobiła nam tort na niedzielę, bo mamy taką tam małą uroczystość, to pytała mnie dzisiaj czy Martyna będzie mogła go jeść. Jak nie cały to może chociaż kremu sobie poje. Ja to może i jakaś przewrażliwiona, ale dla mnie taki krem - masło, cukier, surowe jajka - to idealna przekąską dla dziecka (zwłaszcza dla alergika) ;) Ale ciekawa jestem innych pomysłów. Bo coś czuję, że na tym kremie się nie skończy. Znam już troszkę swoją teściową ;)
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=161